Följ alltid tvättråden så ökar du dina arbetskläders livslängd!
Står det 60 grader så är man INTE snäll bara för att man tvättar det i 40 grader. Alla färgade plagg bör maskintvättas i för kvaliteten högsta möjliga temperatur. Rekommenderas separat tvätt så finns det en viss mängd överskottsfärg i plagget.
Med dagens moderna tvättmaskiner är förtvätt ofta onödigt. Har man svårlösta fläckar är det istället lämpligt att använda fläckborttagningsmedel som sprayas på innan tvätt.
Stäng alla dragkedjor vid tvätt,
då håller de längre.
Det finns inga genvägar för att uppnå en hög kvalitet. Omsorg om detaljer gäller allt från yttertyg ner till minsta söm. Det ger ett plagg som håller högsta kvalitet på alla plan – känsla, komfort, design och slitstyrka.
Tvättråd & torkning
Använd alltid kulörtvättmedel till färgade plagg och följ noga doseringsanvisningen som finns på tvättmedelspaketet. Använd EJ tvättmedel som innehåller blekmedel. Tänk på att tvättmedlet skall vara avsett för tvättemperatur som anges i plaggets tvättråd. Undvik att använda sköljmedel. Sköljmedel täpper igen porerna i plagget, och förstör funktionen.
Nästan alla plagg mår bäst av att hängas, skaka ur plagget, dra ut sömmar och häng upp det. Om du torktumlar, var noga med att du inte torkar plagget helt torrt. Den mesta krympningen och det största slitaget i tumlingen sker när plagget nästan är torrt.
Impregnering
För att smuts inte ska ”bita” sig fast på plagg kan man impregnera plagget innan användning. Det kommer fortfarande bli smutsigt men fläckarna släpper lättare.
Lager på lager, är en princip för att uppnå hög komfort och funktion.
- Lager 1 Baslager – Närmast kroppen leder bort fukten från huden och du undviker obehaglig avkylning. Här rekommenderas ett syntetmaterial t.ex. cool dry eller polypropylen.
- Lager 2 Mellanlager – Luftigt lager som isolerar värmen och fortsätta fukttransporten. Värmen regleras genom olika tjocklek på mellanlagret. Fleece är förträffligt värmande material.
- Lager 3 Skallagret – Det yttersta lagret stänger ute regn, och vind, samtidigt som det släpper ut överbliven kroppsvärme och fukt.
Ull är också ett förträffligt material som värmer fast det är fuktigt, nackdelen är att står du still i ett fuktigt ullplagg så blir du fort avkyld. Bomull är det sämsta av val. Det suger åt sig fukt och behåller den så länge det går, vilket gör att du snabbt blir kall.
Tänk på att välja rätt material inifrån och ut, även strumpor och underkläder måste ses över.
Att vissa funktionsmaterial luktar beror inte på plagget i sig utan på äggviteämnen som utsöndras från kroppen. Det kan förändras med vad man äter eller dricker. T.ex. är sparris och juice sådana faktorer. Tvätta alltid så varmt som plagget tillåter för att lösa upp äggviteämnena.
Många plagg är idag certifierade enligt Öko-Tex, som är en internationell standard som garanterar att inga skadliga eller hälsofarliga ämnen används vid tillverkning.
Det skadar inte att tänka i dessa banor även vid val av fritidskläder.