Behöver du en skyddssko?
Att ha två fungerande fötter som snällt tar oss dit vi vill är inget att ta för givet. Fötter behöver omvårdnad och omtanke för att må bra. Är vi snälla mot fötterna så håller de förhoppningsvis livet ut.
Foten är en fantastisk konstruktion som består av 26 olika ben som hålls samman av ledband, senor och muskler. Fötterna är kroppens fundament och kräver bra skor som dämpar, balanserar och skyddar.
Lätt på foten
Med tanke på att var och en av oss går ca 320 mil/år, är det inte svårt att inse vikten av rätt skor. En yrkesman går i snitt 10000 steg/dag. Detta innebär att har du en sko som väger 600g, lyfter du 6 ton/dag.
Väljer du en lättare sko t.ex. 400g blir det bara 4 ton/dag och mycket snällare mot alla leder. Att jobba i tuffa miljöer kräver skyddsskor. För högsta möjliga säkerhet har 4Work därför valt att jobba med skyddsskor/yrkesskor från de ledande svenska och internationella tillverkare som tillhandahåller det mesta av det bästa. Det handlar om att skydda dina fötter från skador. Men förutom tåhätta, halksäker sula, stabilitet och andra skyddsegenskaper har även ergonomi, komfort och design stor betydelse.
Viktigt är att du ska trivas i dina skyddsskor och kunna använda dem utan problem varje arbetsdag. Även i arbeten där skyddsskor inte krävs kan det finnas skäl att ändå använda skyddsskor.
”Handen i handsken”
Att tänka på är att du måste vara noga när du provar ut skorna, de ska vara anpassade för det ändamål du tänkt dig, de ska sitta som ”handen i handsken”, alltså perfekt på din fot. Förhasta dig inte för att en modell kanske är snyggare än en annan. Problemen som kan uppstå vid fel val av skor visar sig snabbare än du tror. Och när det väl börjat göra ont så är det mycket svårare att få bort det onda än att ”mota Olle i grind” och slippa få ont alls.
Dina arbetsskor används oftast i 8-10 timmar per dag, alltså slits de fortare än t.ex. en joggingsko som du kanske använder 1 – 2 timmar i veckan.
Skor slits inte bara synligt utan även i uppbyggnad och material. Därför är det klokt att byta efter en säsong även om skon ser okej ut ytligt. Att sen även tänka på att kanske inte resa till och från jobbet i arbetsskorna kan vara en snäll gest mot fötterna. Inte heller på fritiden vill fötter som är lediga gå i arbetsskor, låt dem få ”gå på grönbete” ibland.
Välkommen till någon av våra butiker
så hjälper vi dig prova ut den sko
som är rätt för dig och dina behov.
Skor tillverkas i olika lästmodeller; smal, normal och bred. Vanligast i norden är normal och bred. För att sen ytterligare hjälpa användaren att få det så optimalt som möjligt finns nu möjligheten att prova ut en fotbädd (sula), som korrigerar de eventuella behoven som kan uppstå.
Fotskanning
I butiken har vi en maskin som skannar av fötterna och mäter belastningen på olika punkter. När maskinen gjort sitt kan vi rekommendera sko och en fotbädd som t.ex. stöder upp en eventuell snedställning och därmed rätar upp hela kroppen. På det sättet kan nackont avhjälpas med rätt sko och fotbädd. Detta är ”steget före” en avgjutning hos legitimerade fotspecialister. Riktigt svåra fall hänvisar vi alltid vidare till expertis. Men oftast är det bara små korrigeringar som behövs för att avhjälpa eller lindra besvär.
Ett annat vanligt problem är hälsporre. 9 av 10 som tror de har hälsporre har inte riktigt utvecklad hälsporre utan en inflammation i bindväven vilket i sin tur kan leda till ”riktig” hälsporre. Men kan alltså avhjälpas med rätt fotbädd som ”samlar ihop” fettkudden under hälen innan inflammationen utvecklats vidare.