Det finns inga genvägar – skötsel är A & O

Lätt på foten är inte alltid fel

I genomsnitt går en arbetande person ca 10.000 steg/dag.

  • Om en sko väger 700 gr så lyfter man 7 ton per dag
  • Om en sko väger 500 gr så lyfter man 5 ton per dag

Vilket i sin tur innebär att byter vi från en 700 grams sko till en 500 grams så lyfter vi 2 ton mindre per dag.

Vita arbetsskor från Ejendals inzoomade i närbild på en skateboard.

Detta gäller vare sig vi pratar om kläder eller skor som är vårt specialområde.

Eller bilen, båten, huset och till och med kroppen som behöver skötas.

Där kommer kläder och skor åter i fokus eftersom dessa i stor grad påverkar hur kroppen skall klara vissa situationer. En arbetsdag är lång. Dessa timmar kan bli oändligt långa om kläder eller skor inte är anpassade efter exempelvis väderlek. Eller ännu värre om kläderna eller skorna skaver och irriterar. Då påverkas vi negativt av värme eller kyla och fattar dåliga beslut som skapar onödiga risksituationer. Vi är heller inte effektiva i vårt arbetsutförande.

En arbetsdag är lång.

Lite att tänka på:

  • 1 arbetsdag 8 timmar
  • 1 arbetsvecka 40 timmar
  • Antal arbetsdagar år 2023 är 251 stycken
  • ”Summan av kardemumman” 251 dagar x 8 timmar = 2008 timmar (hemska tanke).

Om du får fötterna att må bra sprider det sig uppåt. Har du missnöjda fötter sprider det sig blixtsnabbt uppåt i kroppen och skapar ett elände för användare och omgivningen.

Om vi nu räknar med att en skyddssko av bra kvalitet med bra komfort kostar 2008 kr så är det en kostnad på 1 kr per timme för att förebygga onödigt lidande eller lägga grunden för långa och svårbehandlade skador. Den som känt på hälsporre vet att dom skulle offra mycket för att slippa. En sko som inte är stabil ökar också snubbelrisken och att vricka sig.

Ejendals arbetssko inzoomad med svetsloppor på ett verkstadsgolv.

En effektiv anställd som är produktiv hela arbetstiden är mycket mer värd än denna ringa kostnad. De flesta kan nog räkna ut att endast ett kort uppehåll för att exempelvis värma sig snabbt blir väldigt kostsamt för företaget.

Ett företag som lägger dessa kostnader på personalvård i form av anpassade kläder och skor sparar in väldigt mycket i uteblivna sjukdagar, där inkomstbortfall för företaget bara är en liten del av den verkliga kostnaden.

Men sen får man inte glömma hur viktigt det ändå är att allt det som gör att exempelvis en sko är stadig, stabil och funktionell för sitt användningsområde inte bör ”tummas på”. Sådana saker måste få väga och kosta! Annars är vi snabbt tillbaka på ”ruta ett”. En sko eller kläder som inte håller användaren skadefri, varm och torr är aldrig värd sitt pris.

Att sköta sina skor och kläder borde ingå i varje användares eget medvetande. Inte bara för att öka livslängden på sina skor och arbetskläder utan även få användaren att må väldigt mycket bättre och hjälpa kroppen att hålla livet ut.

Vi på 4 Work bistår Er gärna med tips och trix för att öka kroppens välbefinnande och att öka livslängden på kläder och skor.

Service med stort S är vårt motto!