Vad är bästa kvalitet på arbetskläder?

Den frågan går inte att besvara utan bakgrundsfakta om vad plagget ska användas till. Att välja rätt kvalitet för sitt ändmål med plagget är den bästa garantin för bästa kvalitet. Det är knappast värt att köpa hög kvalitet på plagg som kanske används i ett yrke där man smutsar ner sig med färg eller olja så att plaggen förstör tvättmaskinen.

Inte heller är det ekonomiskt försvarbart att välja en dyr kvalitet om plaggen ofta rivs sönder under arbete. Då är bästa kvalitet för de ändamålen nästan alltid en dålig men billig kvalitet.

Däremot kan en hög kvalitet vara av värde om plaggen skall hålla många tvättar och lång användning. Hög kvalitet, snyggt och praktiskt och pris går ofta ”hand i hand”. Du som använder många verktyg och som sliter kläderna hårt använder våra tyngre tygkvaliteter. Plaggen har dubbel och trippelsömmar på utsatta ställen. Tygets komposition är också viktigt för att du skall hitta ett plagg som passar dig.

Fristads grundare John Magnuson hade som motto ”Dubbel slitstyrka är halva priset.”

Denna idé gäller fortfarande.

Vilka krav ställer du på dina arbetskläder?

Materialval:

100% bomull – Ett slitstarkt, färgäkta och sanforiserat (förkrympt) tyg som återfinns I industri- och hantverkskläder. 100% bomull är lämpligt för svetsarbeten när det inte ställs krav på flamskyddade kläder. Några av fördelarna med bomull är:

  • Mjuk och bekväm
  • Alltid förtvättad och förkrympt

Polyester/bomull – Varm på vintern och sval på sommaren. Slitstark och färgäkta. En all-round kvalitet som används inom alla yrken som kräver slitstark kläder. Några av fördelarna med att använda polyester/bomull är:

  • Slitstarkt
  • Krymper ej
  • Färgäkta
  • Mer olje-och vattenavstötande än bomull.

CORDURA© som förstärkning i knäfickor och på andra utsatta ställen. CORDURA© är 10 ggr starkare än bomull och 3 ggr starkare än en vanlig polyesterfiber.

Bomull/polyester flamskyddad – Proban© behandlat flamskyddstyg. Probanbehandlingen har liten effekt på tygets slitstyrka.

Man i slitstarka arbetsbyxor arbetar i en verkstad vid ett bildäck.

Kvalitet

Det finns inga genvägar för att uppnå en hög kvalitet. Omsorg om detaljer gäller allt från yttertyg ner till minsta söm. Det ger ett plagg som håller högsta kvalitet på alla plan – känsla, komfort, design och slitstyrka.